Svendborg har fået et nyt, grønt rederi

BlueTech Centers medlemmer Jan Rindebæk, der ejer og driver virksomheden JAR Marine Consult, og Lars Pihl Fly, som ejer og driver virksomheden Hugin Marine har sat sig i spidsen for endnu en stor opgave – de skal drive og udvikle et nyt Svendborg-baseret rederi med fokus på den maritime branches grønne omstilling. 

På havnen i Svendborg, nærmere bestemt i Svendborg Maritime Erhvervspark, blæser der nye vinde indenfor dansk skibsfart. Her så Svendborgs nye rederi, TUTUM Shipping, nemlig dagens lys den 8. december 2023. Og rederiet har en særlig mission:  at medvirke til at lede skibsfarten ind i en grønnere æra. 

Vi har valgt navnet TUTUM, fordi det betyder ‘sikker’ på latin. ‘Sikker’ er både i forhold til at levere gods og personale sikkert til offshore- og havvindmøllesegmentet i Nord- og Østersøen og i alle andre forhold af vores operation. Men det er også sikker sejlads ud fra et bæredygtighedsprincip. Det er vores klare målsætning at gøre vores første fire fartøjer klar til at sejle på CO2-neutrale biobrændsler inden 2025, siger Jan Rindebæk der er initiativtager af og administrerende direktør i rederiet. 

Jan Rindebæk har i forvejen virksomheden JAR Marine Consult, hvor han siden 2019 har rådgivet maritime virksomheder om CO2-reduktion og den grønne omstilling

TUTUM Shipping har en stærk sammenhæng med min anden virksomhed, JAR Marine Consult, og fællesnævneren er “green innovation”, forklarer Jan og fortsætter:

Jan Rindebæk

– Jeg har i lang tid rådgivet om optimering af skibe, så de bliver så grønne som muligt, og den viden jeg har opbygget der, vil jeg bruge i arbejdet med at udvikle rederiet i en grøn retning.

TUTUM Shipping er startet op med en flåde på fire skibe, der alle er ejet af et selskab med udgangspunkt i Esbjerg. driver ship management og tilsikrer at skibene vedligeholdelse og bemandes så de er klar til at udføre deres opgaver hele året.  Det er målet at udbygge flåden yderligere i løbet af 2024 med skibe fra eksisterende og nye kunder. 

Der opstod en mulighed, som vi var nødt til at gribe. Jeg har tidligere været teknisk sparringspartner på den her specifikke flåde og hjulpet med at optimere den, så da ejerne spurgte mig om jeg var interesseret i at drive og udvikle den, slog jeg til med det samme. Det er en meget spændende opgave, siger Jan.

Da vi fangede Jan, sad han i sin bil på vej fra hovedkontoret i Svendborg, hvor han netop havde budt en ny bogholder velkommen i TUTUM Shipping, til satellitkontoret i Esbjerg, for at tage imod rederiets nye maskinmester. 

Lige nu er vi, udover bemandingen på skibene, seks ansatte på landjorden. Det holder vi fast i frem til sommer. Herefter bygger vi på i takt med, at vi udbygger flåden, siger Jan Rindebæk, som også fortæller, at det ikke er tilfældigt, at rederiet er blevet etableret i Svendborg. 

Svendborgs DNA er maritimt! Med det maritime centrum på havnen, hvor erhvervsparken ligger side om side med SIMAC, kan vi opnå nogle helt unikke synergier, fordi vi får adgang til højtuddannet arbejdskraft og de nyeste blå teknologier. Det bliver helt afgørende for vores teknologiske udvikling og rekruttering, siger Jan, som allerede har rekrutteret to studerende fra SIMAC til TUTUM Shipping. – Rekruttering af søfolk til den forestående sæson er også godt i gang, men vi har altid plads til folk som kan se sig arbejde inde for rammerne af vores vision om en bæredygtig fremtid.

Med TUTUM Shipping er Jan Rindebæk og Lars Pihl Fly stævnet ud med et stærkt team og en stærk ambition om en grønnere fremtid. 

FAKTA  
TUTUM Shipping 
Lars Pihl Fly er medejer og operativ chef i TUTUM Shipping 
Læs mere på Tutum Shipping (tutum-shipping.dk) 

BlueTech Center 
Jan Rindebæk er medlem af BlueTech Center, som i dag tæller 40 betalende medlemmer. 
BlueTech Center er et aktivt, fagligt netværk, der samler den maritime branche på Fyn omkring udvikling og implementering af blå og bæredygtige teknologier ved at facilitere lokale netværk på tværs af relevante aktører inden for den maritime branche og skabe aktiviteter, der tilbyder ny viden, matchmaking, kompetenceudvikling og faglig sparring. 

Det Blå Fyn 
Det blå landskab på Fyn er et epicenter bestående af: 
* Flere end 120 blå teknologivirksomheder 
* Næsten 3.000 blå årsværk 
* Samlet omsætning på 4,3 mia. kr. om året 
* En eksportandel på 71,3 pct. svarende til 3 mia. kr. om året 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *