Klummen blev bragt i Erhverv+ den 14. juli 2024.
Af Lars Ahrendtsen, direktør for BlueTech Center.
Som gammel sømand uddannet på Fyn er jeg nok farvet af mit syn på Fyn og alle dens herligheder.
Og jeg er i den grad farvet blå, for Fyn og særligt Sydfyn har en lang og stolt maritim tradition.
Med alt fra de historiske værfter til moderne blå teknologivirksomheder, er regionen en hjørnesten i Danmarks maritime styrkeposition, og vi har hele tiden fulgt med udviklingen. Nu står vi igen over for en ny og spændende udfordring: etableringen af en national klynge for logistik og maritim teknologi, når Uddannelses- og forskningsministeriet til september udpeger de nationale styrkepositioner for en 4-årig periode.
Med bred opbakning fra hele landet har vi i BlueTech Center sat os i spidsen for ansøgningen om at blive national klynge for maritim og logistik – en klynge der skal samle virksomheder, forskning, uddannelse og andre aktører på tværs af hele landet og som skal have fynsk udgangspunkt med hovedsæde i Svendborg. En klynge der vil sikre, at offentlige innovationsmidler bringes i spil til gavn for virksomhederne inden for logistik og maritim teknologi, ikke kun på Fyn, men i hele Danmark.
Ifølge markedsanalyser forventes det globale marked for autonom skibsfart at have en værdi på op 60 milliarder kroner i 2030. Dette er er et godt eksempel på, at den fremtidige vækst inden for maritim og logistik ligger i nye teknologier.
På Fyn har vi alle forudsætninger for at blive centrum for denne udvikling i Danmark: Over 120 blå teknologivirksomheder, med næsten 3000 ansatte, eksporterer årligt for 3 mia. kr. og sikrer hver dag arbejdspladser, vækst og velstand til vores region.
Branchen har oplagte synergier til robotterne og dronerne samt udviklingen af nye teknologier i det fynske erhvervsfyrtårn, NextGen Robotics. De fynsk forankrede viden- og uddannelsesinstitutioner understøtter med forskning og kompetencer. De fynske kommuner støtter op. Og senest cementerede Svendborg sig som maritim højborg, da den prestigefulde messe European Maritime Day tiltrak flere end 1000 internationale gæster til SIMAC’s flotte omgivelser på havnen. Takket været en donation på 100 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden er SIMAC nu Danmarks største og førende maritime uddannelsescenter. Det forpligter til drive udviklingen videre.
Det er denne kombination af historisk viden og fremtidig innovation, der gør Fyn til det oplagte udgangspunkt for den kommende nationale klynge for logistik og maritim teknologi.
Men hvorfor er det så vigtigt med en national klynge? Jo, fordi det virker!
Igennem de sidste 10 år har vi allerede hjulpet mange virksomheder med at udvikle sig, og vi har især haft fokus på startups. Her kan vi tydeligt se, at en klynge kan være med til at gøre en forskel og understøtte udvikling af ny teknologi.
Som klynge kan vi bringe offentlige innovationsmidler i spil til gavn for vores virksomheder, men også sikre adgang til omfattende EU-midler. Det er en nødvendighed for at kunne fortsætte udviklingen af CO2-neutrale brændstoffer, grønne materialer og elektrificering, som allerede er i gang på Fyn. Et eksempel er el-færgen Ellen, som årligt sparer over 2500 ton CO2 sammenlignet med den tidligere dieselfærge.
En national klynge skal selvfølgelig være tilgængelig på tværs af hele Danmark. Derfor planlægger vi etableringen af regionale hubs, så klyngen kan repræsentere og understøtte virksomheder i hele landet. Og med hovedsæde i Svendborg vil vi koordinere og styrke samarbejdet mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og offentlige aktører og dermed sikre den bedst mulige støtte til innovation og vækst i branchen.
Vi er godt i gang med ansøgningsprocessen og ser forventningsfulde frem til udpegningen til efteråret – en national klynge med fynsk udgangspunkt er nemlig ikke bare en mulighed; det er en nødvendighed for at sikre en bæredygtig fremtid for maritim- og logistik-sektoren i Danmark.